donderdag 29 januari 2015

VerdiepDing 2: Mediawijsheid

Dit plaatje heb ik schaamteloos "geleend" van Nicole
Het volgende ding, Mediawijsheid. Een nogal breed begrip waarop ik al jaren grip probeer te krijgen. Het is alweer bijna vier jaar geleden dat ik bij GO Opleidingen een cursus over dit onderwerp volgde. Weliswaar was deze eigenlijk bedoeld voor medewerkers van het Voortgezet Onderwijs maar toch vond ik 'm erg nuttig. Het Voortgezet Onderwijs is immers waar mijn instituut de leraren voor opleidt, en de scholieren uit het VO zijn de studenten van morgen. En tóch zou ik verwachten dat er ook een cursus bestaat die wat meer op het HBO is gericht. Die heb ik niet kunnen vinden. Wél vond ik verschillende opleidingen tot mediacoach, ook allemaal gericht op vooral het VO, het MBO of de openbare bibliotheek. Ik kwam zelfs deze uitgebreide online workshop van Kennisnet tegen (een aanrader, de link is overigens een achterdeurtje, de echte startpagina is hier), gericht op het Primair Onderwijs. De strijd om de mediawijsheid lijkt dan ook grotendeels gestreden te moeten zijn vóórdat de kritische leeftijd van pakweg 17 á 18 jaar bereikt wordt. Dan mogen we dus verwachten dat beginnende HBO-studenten al mediawijs genoeg zijn. 


woensdag 14 januari 2015

VerdiepDing 1: Werken in de cloud

Afbeelding afkomstig van Wikipedia

Het eerste VerdiepDing wat ik kies is Werken in de cloud. Vier jaar geleden kwam dit thema er bij de cursus 16 dingen nog wat bekaaid vanaf en zat het als Google Docs weggestopt in het onderdeel Google Apps. Ik merkte indertijd op dat ik Google Docs een verademing vond vergeleken met Sharepoint, maar desondanks heb ik er sindsdien nauwelijks meer iets mee gedaan. Met Sharepoint des te meer, noodgedwongen omdat dat (helaas) nu eenmaal het opslagmedium is dat mijn werkgever me biedt. Maar daar gaat het nu niet over.

Een paar maanden later bezocht ik in het Kurhaus in Scheveningen een congres waar cloud computing een van de thema's was. Microsoft presenteerde daar Office 365 en Google ontvouwde zijn visie rondom "100% web" waarin het inmiddels vercommercialiseerde Google Apps centraal staat. Maar terwijl Google op flitsende wijze een en ander live demonstreerde, óf heel goed deed alsof, moest concurrent Microsoft volstaan met een wat statische presentatie omdat de internetverbinding niet goed was. En zo demonstreerde Microsoft die dag onbedoeld vooral het grote nadeel van de cloud en werd mijn scepsis bevestigd. Mijn blogpost over Google apps besloot ik immers met:

"Alleen die totale afhankelijkheid van het internet, daar heb ik het niet zo op. Zo'n verbinding laat het immers nog weleens afweten..."

Dus.


dinsdag 6 januari 2015

Ik blog weer

Het is een tijdje wat stil geweest op mijn blog. Ooit begonnen in het kader van een cursus "Dingen", voortgezet uit liefhebberij en door allerlei omstandigheden een beetje verwaarloosd, wordt dit weblog nu weer gebruikt voor een cursus, dit keer VerdiepDingen genaamd en een vervolg op onze oorspronkelijke 16 Dingen

Dit keer kan, of móet, ik uit een aanbod van 19 dingen er tenminste 6 kiezen waarin ik me verder wil gaan verdiepen. Bloggen is een van de opties, maar ik kies er voor om mijn weblog slechts te gebruiken als het prima middel voor verslaglegging, presentatie en (zelf)reflectie dat het volgens mij nu eenmaal is. Want wat valt er aan mijn kennis over bloggen nog te verdiepen? Och, vast wel heel veel. Maar waarom zou ik? Ik geef er geen workshops meer over en hoef dus ook niet zo nodig een "expert" te zijn. Mijn Google Reader was al tamelijk passief lang en breed voordat Google deze dienst staakte, teken dat geen van de eerstejaars HRM-studenten aan wie ik ooit de workshop gaf zijn of haar talenten nog op het bloggen botvierde. Onlangs is ook het weblog van de Fontys mediatheken ter ziele gegaan, en als een van mijn collega's het voortbestaan daarvan niet had gerekt door als enige stug te blijven publiceren was het jaren geleden al een stille dood gestorven. Jammer, maar weblogs zijn duidelijk gewoon niet ieders ding en ook voor mij is het eigenlijk tamelijk vrijblijvend. Dat alleen al het schrijven van dit stukje me uren van mijn tijd heeft gekost bevestigt dat ik verre van een professionele blogger ben. En dat wil ik eigenlijk zo houden. De oefenopdracht bij het VerdiepDing Weer aan het bloggen stelt bovendien voor dat ik mijn doelen voor de komende weken SMART formuleer. Ja sorry hoor, maar als je wil dat ik elk plezier in het bloggen verlies moet je zeker over SMART beginnen. En dus richt ik mijn aandacht en tijd de komende periode liever op zes van de andere thema's die wat minder tot het bekende terrein behoren. En blijft bloggen gewoon lekker mijn eigen ding.