![]() |
Afbeelding afkomstig van Wikipedia |
Het eerste VerdiepDing wat ik kies is Werken in de cloud. Vier jaar geleden kwam dit thema er bij de cursus 16 dingen nog wat bekaaid vanaf en zat het als Google Docs weggestopt in het onderdeel Google Apps. Ik merkte indertijd op dat ik Google Docs een verademing vond vergeleken met Sharepoint, maar desondanks heb ik er sindsdien nauwelijks meer iets mee gedaan. Met Sharepoint des te meer, noodgedwongen omdat dat (helaas) nu eenmaal het opslagmedium is dat mijn werkgever me biedt. Maar daar gaat het nu niet over.
Een paar maanden later bezocht ik in het Kurhaus in Scheveningen een congres waar cloud computing een van de thema's was. Microsoft presenteerde daar Office 365 en Google ontvouwde zijn visie rondom "100% web" waarin het inmiddels vercommercialiseerde Google Apps centraal staat. Maar terwijl Google op flitsende wijze een en ander live demonstreerde, óf heel goed deed alsof, moest concurrent Microsoft volstaan met een wat statische presentatie omdat de internetverbinding niet goed was. En zo demonstreerde Microsoft die dag onbedoeld vooral het grote nadeel van de cloud en werd mijn scepsis bevestigd. Mijn blogpost over Google apps besloot ik immers met:
"Alleen die totale afhankelijkheid van het internet, daar heb ik het niet zo op. Zo'n verbinding laat het immers nog weleens afweten..."
Dus.
En dat is volgens mij ook vier jaar later nog steeds van kracht, zeker voor mij als persoonlijke gebruiker. Ik kan me echter best voorstellen dat bedrijven erg blij zijn met de voordelen, zoals altijd de nieuwste software beschikbaar, geen duur onderhoud meer hoeven plegen aan de infrastructuur, makkelijker samenwerken aan een document enz. en het risico op een storing voor lief nemen. Geruststellend mag bovendien zijn dat beide firma's beloofden de data op servers in de EU te zullen bewaren en zeker niet in hun beider thuisland de VS, want de angst voor de Patriot Act, die net met vier jaar was verlengd, zat er toen nog goed in.
Office 365 sprak me, ondanks de "netwerkstoring", die dag meer aan dan Google Apps omdat het als het ware een combinatie was van het mij bekende Skydrive (tegenwoordig heet dit OneDrive) en het vertrouwde Ms Office.
Echter, beide professionele pakketten heb ik zelf nooit uitgeprobeerd dus over het Google product kan ik verder weinig zeggen. Ik heb gewoon ook geen behoefte aan cloud software wanneer ik prima uit de voeten kan met wat er op de computer staat. Software wil ik hébben, niet alleen maar mogen gebruiken, en zeker niet alleen wanneer internet "het doet". Ik heb nog niet zo lang geleden thuis twee weken zonder internet moeten doen. Ik was blij dat ik tenminste nog iets met m'n apparatuur kon. Even in de buurt een onbeveiligd Wifi-netwerk opzoeken om een bestandje binnen te halen is nog wel te doen, maar om in weer en wind op straat te staan omdat je ook nog software wil gebruiken, dát wordt echt te gek.
Alléén als opslagruimte, zeker voor back-ups van foto's en belangrijke documenten, vind ik voor mijzelf de cloud een verrijking omdat ik nu niet langer gebonden ben aan één enkele computer. Het volledige vertrouwen dat mijn bestanden veilig bewaard worden heb ik nog niet eens, maar voor het uitwisselen tussen apparaten en met anderen is dit zo makkelijk. Ik heb dan wel het geluk dat ik, als "vroege" gebruiker van SkyDrive, nu OneDrive, nog veel opslagruimte heb; maar liefst 25 Gb in plaats van de huidige 7 Gb. Veel meer dan Dropbox (2 Gb) en Google Drive (15 Gb).
De bestanden die in de cloud worden bewaard moet je natuurlijk wel op iedere computer en/of mobiel apparaat kunnen openen en eventueel bewerken. OneDrive bevat, althans als je een computer gebruikt in plaats van een mobiel apparaat, eenvoudige versies van de belangrijkste Office-programma's. Ik gebruik ze alleen nooit omdat ik nooit op een computer werk waarop Office niet al is geïnstalleerd. Op de iPad had ik tot voor kort geen tekstverwerker en ooit zou die in OneDrive me zeer welkom zijn geweest. Nu zou dat niets meer toevoegen; deze week heb ik de gratis versie van Word geïnstalleerd en ben ik dus alsnog voorzien. Dat programma is met een handomdraai gekoppeld aan OneDrive en bovendien ook offline beschikbaar. Eventueel kan ik ook Dropbox toevoegen, maar dat gebruik ik niet meer. Microsoft biedt voor de iPad ook nog gratis versies aan van PowerPoint en Excel en daarmee is aan mijn behoefte wel zo'n beetje voldaan.
Feitelijk werkt Google Drive op de iPad hetzelfde als OneDrive; bij je emailadres krijg je veel opslagruimte, en als je bestanden wilt maken of bewerken op je iPad zul je aparte apps moeten installeren. Gelukkig zijn ook Google Documenten, Presentaties en Spreadsheets gratis. Ik heb ze alleen nog niet geprobeerd.
![]() |
CloudOn |
Dat heb ik wel gedaan met de app CloudOn, nog een gratis tekstverwerker, en dit keer een die je kunt koppelen aan je OneDrive, Dropbox en Google Drive en waarmee je tekstbestanden kunt openen, lezen en bewerken. En maken, om niet te vergeten. Net bij als de Word app kun je bestanden op de iPad opslaan, maar hoe ik ze vervolgens eenvoudig kon wegschrijven naar de cloud was me niet duidelijk. Het programma oogt aardig maar ik heb wat moeite met de interface; het lijkt te veel níet op Word en werkt voor mij niet intuïtief. Blijkbaar ben ik toch wel erg verknocht aan Microsoft.
Het is duidelijk dat ik nog niet klaar ben voor de cloud; ik heb er nog niet zoveel vertrouwen in dat ik bereid ben om voor zowel software als bestanden afhankelijk te zijn van een internetprovider of een externe server. Voorlopig blijf ik maar een hybride cloud-gebruiker; software op computer en iPad, bestanden alleen in de cloud als ik er ook back-ups van heb. Je weet maar nooit...
Ga voor een groot deel met je bedenkingen mee maar toch maar toch... gebruik ik het als backup voor mijn bestanden. Maar inderdaad, als backup en ik maak dan ook weer regelmatig backups van die backups :-) Als student merk ik nu wel dat deze tools super handig zijn, ik bedoel als je afhankelijk bent van zoiets als de portal en je moet daar alles bewaren, dan ben je zo door je MB's heen (die werkt niet eens met GB's toch?).
BeantwoordenVerwijderen