Als volgende verdiepding heb ik gekozen voor Pinterest. Een hernieuwde kennismaking, want drie jaar geleden had ik hier al even van geproefd. Ik vond het toen eigenlijk maar niks en heb er zelfs geen aandacht aan besteed op dit weblog. Plaatjes bij elkaar zoeken, zo was mijn indruk, en daar kon ik toen zelf geen toepassing voor bedenken. Bovendien kon ik er alleen op de computer goed mee werken want de app voor de iPad bestond toen nog niet. In plaats daarvan kon je aan Safari een snelkoppeling toevoegen waarmee je kon "pinnen", maar ik meen me te herinneren dat het nog best een klus was voordat ik die goed en wel aan de praat had. Nadat de app uitkwam heb ik deze nog even geprobeerd, maar toen was ik op Pinterest eigenlijk al uitgekeken.
Maar goed, nieuwe ronde, nieuwe kansen en dus ook een fris nieuw begin met een opgeschoond account. Want inmiddels besefte ik dat ik Pinterest verkeerd had ingeschat en dat ik een belangrijk aspect niet tot me had laten doordringen; niet alleen een afbeelding wordt bewaard, maar ook de link naar de pagina waar die afbeelding van afkomstig is. En dat biedt mogelijkheden die ik wél interessant vind.
Ik ga Pinterest gebruiken om internetvondsten van verschillend pluimage te presenteren. Om te beginnen maak ik een board aan waarin ik naslagwerken over monumenten in Nederland die te vinden zijn op www.dbnl.nl, een plaatsje geef. Dit doe ik door Internet Explorer te gebruiken om dbnl.nl te doorzoeken en bij gewenste resultaten op de zogenaamde Pinterest browser button (Pin it) te klikken. Deze browserversie van Pinterest biedt verder een wat omslachtig alternatief in de vorm van de functie Add a Pin, waarbij je een url kunt opgeven of een afbeelding uploaden. Deze functie lijkt overigens in de app te ontbreken. Nu heb ik niet alleen fraai overzicht van boekomslagen, maar tevens de links naar de inhoud van deze boeken. En daarmee een fraai minibibliotheekje over een van mijn interesses, met publicaties afkomstig van een website/databank die niet uitblinkt in overzichtelijkheid.
Een poging om een pagina van onze eigen wikiwebsite, de spellenpagina, opnieuw te maken in Pinterest mislukt omdat de browser button dienst weigert en de app de plaatjes niet geladen krijgt. Hier biedt echter de functie Add a Pin in de browserversie uitkomst. Grappig, een van de afbeeldingen is al door iemand gepint. Doordat de foto's van verschillende formaten zijn vind ik het resultaat wat rommelig. Ook had ik willen linken naar de catalogus in plaats van naar de pagina waar de plaatjes vandaan komen, maar hoewel ik de url's kan aanpassen blijken ze niet te werken. Verder is een maximum van 500 tekens voor de beschrijving te weinig om de teksten van de wikipagina te kunnen overnemen. En tenslotte merk ik dat ik de volgorde van de pins niet meer kan veranderen. Daarmee eindigt dit korte experiment.
Tenslotte gebruik ik Pinterest nog om een collectie video's van Youtube en Vimeo samen te stellen rond het thema mediawijsheid. Als ik dat op de iPad wil doen kan ik hulp van de Youtube app wel vergeten, want delen via Pinterest behoort niet tot de opties. In de webversie via Safari ook niet, maar daar kan ik Pin it gebruiken. Vimeo laat direct delen via Pinterest wel toe. Voor Youtube ben ik wat dat betreft aangewezen op de computer.
Pinterest is best een handige en makkelijke manier om bronnen te verzamelen en te delen. Een beetje storend vind ik de schermen die melden als een bron al door een andere gebruiker is gedeeld. Nuttig, maar je moet even wachten tot ze vanzelf weer weg gaan. Grootste bezwaar is voor mij dat het niet mogelijk is, althans ik zou niet weten hoe, om de pins te ordenen. Nu komt de nieuwste pin steeds vooraan en verdwijnen oudere pins steeds verder naar beneden. En ik mis de mogelijkheid om trefwoorden toe te voegen. Maar dat zal wel een persoonlijk stokpaardje zijn.
Hoi Olaf, ben nu (verlaat traject) bezig met de afronding van mijn VerdiepDingen in de herkansing. Eerder te druk geweest met workshops e.d..
BeantwoordenVerwijderenLeuke toepassingen met Pinterest heb je gemaakt Ik krijg door je ideëen nog meer zin om er gericht mee te gaan werken. Ook zonder mediatheek handig!