zaterdag 2 juli 2011

De HBO-kennisbank is vernieuwd

Spannend nieuws is het misschien niet. Een smeuiig bericht kan ik er ook niet over schrijven. Maar dat de HBO-kennisbank een paar dagen geleden een metamorfose heeft ondergaan is een feit dat ik niet kan negeren. Het blijft tenslotte een stokpaardje. Een eerste indruk.

Ik kan me niet herinneren dat er in de afgelopen vijf jaar eerder iets is veranderd aan het uiterlijk van de kennisbank. Veel zal het zeker niet zijn geweest. De nieuwe beginpagina is dan ook even schrikken. Terwijl deze in de oude versie een vrij rustige indruk maakte komt er nu veel tekst en erg veel rood (kan voor deze kleurenblinde ook bruin wezen) op de bezoeker af. Druk en daarmee erg on-Google. Die vele tekst is gelukkig wel zeer informatief, met een keurig overzicht van rubrieken en de daarin meest voorkomende onderwerpen. Een verbetering, want in de oude opzet stonden op deze pagina de verschillende deelnemende hogescholen centraal. Ook belangrijke informatie, maar niet de hoofdtaak van een dergelijke databank. Veel nuttiger dan de invoercijfers per hogeschool is het om in een oogopslag te zien dat Opvoeding & Onderwijs en Gezondheid de best vertegenwoordigde thema's zijn en dat het met de rubriek Natuur & Landbouw juist helemaal niet wil vlotten.


Wat natuurlijk niet wegneemt dat elke deelnemende hogeschool, en daarbinnen elk instituut, zijn verantwoordelijkheid zou moeten nemen om zo goed mogelijk bij te dragen aan de inhoud. Wie klikt op de link Alle 17.024 publicaties, waarbij dit getal uiteraard een momentopname is, komt als vanouds in het overzicht met de cijfers van de deelnemende hogescholen, de meest productieve auteurs, het aantal publicaties per soort auteur enz.. Goed om te zien dat er inmiddels twintig hogescholen meedoen. Dat waren er bij de start vijf jaar geleden nog maar zeven.

Het stempel dat de hogescholen drukken op de databank is iets minder zichtbaar, want de logo's zijn in de presentatie van de zoekresultaten verdwenen; die presentatie is nu compacter en bevat meteen de gebruikte trefwoorden. Onderaan de lijst met zoekresultaten staan die trefwoorden ook nog een keer als link vermeld, met het aantal bijbehorende publicaties. Jammer is wel dat een directe link naar de fulltext ontbreekt en dat er zelfs niet meteen duidelijkheid wordt verschaft of de publicatie fulltext beschikbaar is, terwijl dit voor veel gebruikers toch een selectiecriterium zal zijn. Als vanouds moet hiervoor nog een keer worden doorgeklikt naar de volledige metadata. Hier vinden we ook weer het hogeschoollogo.

Wat mij opviel is dat de link naar de fulltext twee varianten kent; allereerst de oude, lelijke textlink en anderszijds een nieuwe feloranje knop. De laatste heb ik alleen nog maar aangetroffen bij publicaties van medewerkers, maar ook lang niet altijd. Dat oranje misschien wel mijn minst favoriete kleur is moet ik opzij zetten, want de hele website wemelt van deze kleur. Eveneens oranje en nieuw zijn namelijk de icoontjes die de metadataschermen tegenwoordig opsieren en  waarvan ik de betekenis nergens heb kunnen vinden. De open access publicaties zijn in elk geval herkenbaar aan een symbool dat het midden houdt tussen een kleine letter a en een open hangslot, maar wat het icoontje met de vijf regeltjes betekent blijft onduidelijk. 

Kortom, er zijn nog wat slordigheidjes, maar die nemen niet weg dat de functionaliteit en de presentatie op belangrijke punten zijn verbeterd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten