maandag 25 juli 2011

Deze foto kan écht niet!

Maar toch heb ik 'm. Wat je ziet is de voorgevel van de oude kerk van Schipluiden. Een kerk die aan alle kanten vrij ligt, behalve aan de voorkant. Daar is slechts een smal steegje met haaks daarop een nóg smaller steegje. Niet echt de ideale omstandigheden voor een mooie foto. Dat het toch gelukt is lees je verderop, want zelfs in deze vakantietijd kan ik het niet laten een workshop te geven.
Overigens met dank aan Ingrid want die leverde mij ooit een handleiding voor dit trucje. 










Nog even de situatie ter plaatse zoals die te zien is op Bing maps. Hoe je je ook wendt of keert, die voorgevel krijg je nooit in een keer op de foto. Tenminste, niet met mijn camera, en nooit zonder een flinke vervorming.









Gelukkig is er Photoshop. Ik gebruik zelf CS3, maar nieuwere versies beschikken uiteraard ook over de benodigde functie.
Photoshop is een schitterend programma, maar zonder goed basismateriaal ben je natuurlijk nergens. In dit geval heb ik meerdere foto's gemaakt waar steeds zo veel mogelijk van de gevel op staat, die onderling overlap vertonen en waarbij het perspectief niet al te veel verschiltt. De verschillen tussen de foto's links zijn acceptabel. Photoshop gaat deze foto's dan ook netjes aan elkaar plakken.








Stap voor stap:

1. Via File->Scripts->Load Files into Stack wordt de procedure opgestart. Hoe dit alles in het Nederlands heet weet ik helaas niet. Iets met "Stapel" geloof ik.






2. Selecteer de foto's die je wilt gebruiken en klik op Open. Gebruik niet te veel foto's want iedere foto erbij kan afwijkingen opleveren. Bovendien moet Photoshop straks even goed nadenken en duurt dat met iedere extra foto langer.





3. De foto's zijn geselecteerd. Even een vinkje bij Attempt to Automatically Align Source Images en op OK klikken. Je kunt het vinkje ook weglaten, dan krijg je meer opties voor het samenvoegen. Je moet dan wel eerst Select ->All layers kiezen en daarna via Edit voor Auto-Align layers. Nu krijg je nog drie plakopties, maar eerlijk gezegd begrijp ik die niet helemaal.




4. De foto's worden nu als lagen samengevoegd. Het eerste resultaat mag er al zijn; de delen sluiten mooi aan, alleen de kleuren nog niet. Aan de punten in de hoeken zie je dat Photoshop de verschillende lagen heeft vervormd om ze op elkaar te kunnen laten aansluiten. In dit geval had ik overigens wel erg veel geluk met het perspectief. Helemaal perfect is het niet, maar ik ben er tevreden mee.





5. Goed, zoals ik al zei kunnen de kleuren dus beter. Dat is zo verholpen. Klik Select ->All layers en kies daarna via Edit voor Auto-Blend layers.





6. Da's beter. Alleen aan de rare vorm zie je nog dat dit geen gewone foto is. 



7. Nu dus eerst die rare punten wegknippen met de Crop tool.























8. Zo, een keurig rechthoekig resultaat. De ontbrekende stukjes worden zoveel mogelijk opgevuld met bruikbare fragmenten elders uit de foto. Kwestie van selecteren, kopiëren en plakken. Alleen met dat laatste stukje bovenin heb ik andere plannen.





9. Want daar hoort een kruis. Dat dat kruis op geen van de gebruikte foto's voorkomt is geen probleem, want ik heb ook nog een foto waar hij wel opstaat. Ook hier even selecteren en kopiëren en dan terug naar mijn kunstwerk om het daar te plakken.














10. De laatste witte plekken verdwijnen onder de verfkwast. Klaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten