woensdag 18 april 2012

Laat ik het toch ook eens over eBooks hebben


Toegegeven, ik ben geen liefhebber van de huidige drang naar digitalisering van bibliotheekcollecties. Nou ja, de oude boeken en kranten van de Koninklijke Bibliotheek zijn natuurlijk prima, redden wat er te redden valt voordat de papiervisjes er korte metten mee maken. Maar in het HBO? Een functionele digitale aanvulling op de fysieke collectie, da's prima, maar digitalisering als doel op zich, da's de waan van de dag. Leuk hoor, al die databanken met hun miljoenen artikelen, maar zolang de inhoud daarvan te weinig aansluit bij de informatiebehoefte van de gebruiker, de beschikbaarheid van die artikelen afhangt van de grillen van de leverancier en het gros ervan bovendien gesteld is in een taal die door studenten in toenemende mate als onbekend wordt beschouwd (jazeker, ik heb het écht over het Engels), is de zin ervan toch wel erg relatief. Och ja, het scheelt vierkante meters natuurlijk, dat vinden sommige lieden belangrijker dan kwaliteit. Maar laat ik het niet weer over toiletten hebben.

Ouderwets, ik? Welnee joh, ik ben absoluut niet afkerig van nieuwe media. Integendeel. Digitale informatie altijd en overal beschikbaar, het is een schitterend idee. Zelf heb ik al een deel van mijn fysieke boekencollectie vervangen door scans in de vorm van Pdf-bestanden. Natuurlijk niet de boeken die ik als naslagwerk te allen tijden in de hand wil kunnen nemen zonder eerst de computer op te hoeven starten, al beken ik dat dit argument met de komst van mijn iPad flink onder druk is komen te staan. Ook niet de boeken die leuk zijn om af en toe eens door te bladeren. Of de boeken die te groot zijn om goed op een beeldschermpje te lezen. Of die te mooi in de kast staan om ze weg te doen. Of de boeken die ik ooit kado heb gekregen. Maar de rest, kortom de boeken waar ik eigenlijk niet zo heel veel om geef, die wil ik best vervangen. En ook ben ik zeker niet te beroerd om van een titel de elektronische versie te downloaden terwijl ik de papieren evenknie nooit of te nimmer zal wegdoen. Of download ik boeken die ik nu “dus” niet meer in papieren vorm hoef aan te schaffen. Reuze handig, want zo heb ik met mijn iPad altijd een uitgebreide bibliotheek op zak. En dat helemaal gratis.

Illegaal? Nou ja, wel als het gaat om het aanbod op een website als Avaxhome.ws en die ik hier dan ook uitsluitend noem ter illustratie, beslist niet als tip. Maar de Digitale Bibliotheek der Nederlandse Letteren is volkomen legaal. Deze enorme verzameling elektronische publicaties richt zich in eerste instantie op de Nederlands(talig)e letterkunde, met werken vanaf de Middeleeuwen tot aan de recente literaire tijdschriften. Maar ook dit alleraardigste boekje op mijn eigen vakgebied. Wel jammer trouwens dat er in die tijdschriften af en toe een artikel ontbreekt vanwege de auteursrechten, dus helemaal een alternatief voor papier is deze collectie (nog) niet.


Daarnaast bevat de databank naslagwerken op allerlei gebied. Bijvoorbeeld over monumenten. Zo is Monumenten in Nederland, een niet eens zo oude serie naslagwerken over de bouwkundige monumenten in alle Nederlandse provincies, integraal beschikbaar. Als (geïllustreerde) tekst, maar ook als scan van de originele papieren versie. Boeken waarvoor ik per deel nog 45 euro heb betaald. En dat alles kan en mag je nu gratis downloaden of online bekijken. En ook de meer wetenschappelijke serie De Nederlandse Monumenten van Geschiedenis en Kunst is aanwezig. Een ware bibliotheek, al met al. En het mooiste is dat je geen iTunes nodig hebt om het op je iPad te krijgen.

En voor het geval het ook hier om de waan van de dag zou gaan vertrouw ik er niet op dat al dit moois tot in lengte der jaren online blijft staan. En dus download ik alles maar voor de zekerheid. En sla ik alles op alle mogelijke manieren op; op de computer, op usb-stick, op de losse harde schijf, op de iPad. Niet dat ik ooit de tijd heb om het allemaal te lezen, maar hebben is hebben. Maar misschien moet ik, voor nog meer zekerheid, alles ook maar uitprinten?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten