Op "Mediawijsheden", voorheen "Olafs Mediawijsheden", voorheen "Olafs 16 dingen", vertelt Olaf Schiltmans, als mediathecaris werkzaam bij Fontys Hogescholen te Tilburg, over zijn ervaringen met (sociale) media en Web 2.0, zonder daarbij overigens de indruk te willen wekken dat hij de mediawijsheid in pacht heeft.
maandag 14 februari 2011
Ding 4: Video 2.0
Help, ik loop achter! En niet zo'n beetje zo'n beetje ook! Terwijl Ding 6 al door de deur komt en Ding 3 mijn leven steeds meer overneemt, heb ik nog steeds een stukje te schrijven over Ding 4. Gelukkig heb ik in de tussentijd al wel geproefd van Ding 5, dat scheelt.
Maar wat was Ding 4 ook alweer? Ah ja, Video 2.0. Aan het begin van deze cursus gaf ik nog aan dat die term me niets zei. Gelukkig, het valt mee: het gaat om mij bekende zaken als You Tube en TFC. Online video dus, en wat je er mee kunt in het onderwijs. Dat video een rol speelt, dat is me wel duidelijk. Uitzendinggemist is bijvoorbeeld tamelijk populair. Helaas kun je er alleen niet van op aan dat een bruikbaar programma over een tijdje nog steeds bewaard blijft. Dat geldt tot op zekere hoogte wel voor de trainingsvideo's van TFC en VideoArts.
Maar of de rest van de SURFmedia website ook zo nuttig is, daarvoor durf ik mijn hand niet in het vuur te steken. Ik vind de website onoverzichtelijk en onaantrekkelijk, en ik vind er vooral heel veel niet. De zoekopties zijn prima, maar als de metadata daar bij achterblijft heb je er nog niet veel aan. En wat ik vind zit vaak achter slot en grendel. Als ik hier als informatiespecialist al moeite mee heb, moet een docent of een student de moed dan niet helemaal verliezen? Kunnen we al het spul waarmee geen commerciële belangen gemoeid zijn niet op een HBO variant van YouTube zetten? Een soort HBO kennisbank voor online video?
Want YouTube, dat is het toch wel. Ik kende het gebruiker natuurlijk allang, al heb ik pas sinds vorige week ook een eigen account. You Tube is ook zeker niet perfect, maar wel zeer uitgebreid en gratis. Tussen het enorme aanbod zit natuurlijk veel materiaal dat voor het onderwijs totáál onbruikbaar is, maar toch ken ik genoeg docenten die in hun lessen regelmatig filmpjes van YouTube laten zien. Zoals het filmpje boven dit bericht, een van een aantal filmpjes waarmee studenten aan de Juridische Hogeschool wordt geleerd hoe relatief de menselijke waarneming is.
Vaak weten docenten en studenten alleen niet hoe je zo'n filmpje in een Powerpoint presentatie kunt opnemen. Dat is best jammer, want zo’n link op een dia is geen gezicht. Bovendien, het is meestal ook niet nodig omdat de meeste filmpjes prima “geëmbed” kunnen worden. Hiervoor heb ik een paar jaar geleden een handleiding gemaakt (die vind je trouwens hier).Nu alleen nog een manier zien te vinden om hetzelfde te doen met filmpjes waarvan de code is afgeschermd, want anders zit je nog met zo’n stomme link.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
wateen prachtig filmpje , ik heb het natuurlik al twee keer bekeken!!
BeantwoordenVerwijderenje kunt youtube filmpjes natuurlijk binnenhalen en daarna converteren met mediacoverter.org naar wmv en zo in je ppt opslaan
BeantwoordenVerwijderen