vrijdag 29 april 2011

Ding 14: Auteursrecht en Creative Commons

Ja, ik loop weer eens achter. En dan wordt het nog saai ook. Natuurlijk, auteursrecht is zeer belangrijk. Maar laten we eerlijk zijn: leuk is anders. Het is niet alleen saai, het is ook nog ingewikkeld en soms behoorlijk frustrerend. Ik spreek uit eigen ervaring.
Als eigenaar en maker van een website met daarop duizenden zelfgemaakte foto’s en honderden zelfgeschreven teksten, heb ik jaren gestreden tegen schendingen van mijn rechten als auteur. Mijn foto’s verschenen zonder mijn toestemming op menig andere website. En hoewel het recht geheel aan mijn zijde was kon ik daar weinig tegen doen. Een mailtje sturen aan de dief in kwestie en hopen dat het resultaat had, meer niet, want de drempel om via de juridische weg mijn recht te krijgen was en is te hoog.

Ik bedwing de neiging om hier een aantal confronterende links met overtredingen te posten. Wel zou ik een leuke prjjsvraag uit kunnen schrijven. Voor de geïnteresseerden twee woorden: Frits en Peutz. Wie oh wie durft deze uitdaging aan te gaan?

maandag 18 april 2011

Ding 13: Repositories

Het woord repository hoorde ik voor het eerst in het voorjaar van 2004, toen Fontys als eerste hogeschool in Nederland een databank zou gaan opzetten voor de publicaties van haar medewerkers en ik werd uitverkoren om voor de eerste invoer te zorgen. In korte tijd heb ik honderden titels ingevoerd in ARNO om de databank zo snel mogelijk vulling te geven. Vooral veel metadata, in de hoop dat de fulltext- bestanden nog wel zouden komen. Toen eind 2005 er ook nog eens een pilot van start ging met het invoeren van scripties, eveneens in ARNO, beschikte Fontys ineens over twee aparte eigen databanken met publicaties van medewerkers en studenten, te doorzoeken via DAREnet (waaruit later ook NARCIS voortkwam) en iPort. Of de duvel er mee speelde begonnen het SHB en SURF in die tijd met een landelijk project met als doel een databank op te zetten voor de publicaties en scripties van het hele HBO. Ook aan het opzetten van deze HBO kennisbank heb ik mijn eigen bescheiden bijdrage mogen leveren, als lid van het groepje dat een workflow moest ontwikkelen en, wederom, data moest invoeren. Bovendien schreef ik de handleiding. Omdat ik een flinke voorsprong had op mijn collega’s van de andere deelnemende hogescholen fungeerde ik enige tijd als informele helpdesk.

vrijdag 15 april 2011

Ding 12: Bibliotheek en catalogi 2.0

Goh, ik wist zowaar mijn accountsgegevens nog. En dat terwijl het toch al jaren geleden is dat ik mij heb aangemeld bij Librarything. 18 september 2007, om precies te zien. 36 boeken heb ik die dag ingevoerd, allemaal over architectuur. Daarna ben ik er nooit meer geweest. Tot vandaag dan.
Ik weet niet eens meer waarom ik er vrijwel meteen mee ben gestopt. Misschien omdat het catalogiseren van boeken toen nog tot mijn dagelijkse werkzaamheden behoorde. Hartstikke leuk werk, daar niet van, maar misschien niet meteen iets om ook mijn vrije tijd aan te besteden. Maar ook heeft zeker meegespeeld dat je op Librarything weliswaar een heel eind komt door te klikken op suggesties tot je een keer “oh ja, die heb ik ook” kunt roepen, maar dat de kans groot is dat er toch boeken aan je aandacht ontsnappen. De oplossing zou zijn om met de computer tussen mijn boeken te gaan zitten en die een voor een af te handelen. Leuk, als ik daar de tijd voor zou hebben. Dat heb ik dus niet. Maar vandaag maak ik er dus weer even tijd voor.

dinsdag 12 april 2011

Ding 11: Spotify en lijstjes



















Een ding waar muziek in zit, daar ben ik eens goed voor gaan zitten. Afgezien van de tijd die ik met mijn mp3-speler doorbreng in de bus van en naar het werk, komt er tegenwoordig weinig meer terecht van luisteren naar muziek. Daardoor zou Spotify voor mij eigenlijk bij voorbaat al niet erg interessant moeten zijn. Was het niet Ding 11 geweest, dan had ik er misschien nooit naar getaand. Dat ik er nu beroepsmatig mee mag spelen is echter wel een buitenkansje.

vrijdag 1 april 2011

Ding 10: Sociale netwerken


Ha, ein-de-lijk een fragment uit het onvolprezen The IT-crowd dat zich wél laat insluiten. Over sociale netwerken uiteraard, anders had ik het hier niet neergezet. 

Sociale netwerken, weer een ding waar ik niet zoveel mee heb. Ik heb een LinkedIn-account dat ik in eerste instantie alleen heb aangemaakt om er over te kunnen vertellen in een workshop. In die workshop laat ik overigens nooit mijn eigen profiel zien maar dat van een collega die hier veel meer mee doet. Mijn gegevens zijn verre van compleet en het aantal "connections"  is ook nog zeer beperkt. Ik zie bekende namen genoeg, maar dat zijn vooral collega's en daarmee netwerk ik al "in real life". Wel heb ik me aangemeld bij twee groepen. Nu alleen nog wat vaker inloggen om te zien wat daar gebeurt. Maar het kost allemaal zoveel tijd hè?