vrijdag 15 april 2011

Ding 12: Bibliotheek en catalogi 2.0

Goh, ik wist zowaar mijn accountsgegevens nog. En dat terwijl het toch al jaren geleden is dat ik mij heb aangemeld bij Librarything. 18 september 2007, om precies te zien. 36 boeken heb ik die dag ingevoerd, allemaal over architectuur. Daarna ben ik er nooit meer geweest. Tot vandaag dan.
Ik weet niet eens meer waarom ik er vrijwel meteen mee ben gestopt. Misschien omdat het catalogiseren van boeken toen nog tot mijn dagelijkse werkzaamheden behoorde. Hartstikke leuk werk, daar niet van, maar misschien niet meteen iets om ook mijn vrije tijd aan te besteden. Maar ook heeft zeker meegespeeld dat je op Librarything weliswaar een heel eind komt door te klikken op suggesties tot je een keer “oh ja, die heb ik ook” kunt roepen, maar dat de kans groot is dat er toch boeken aan je aandacht ontsnappen. De oplossing zou zijn om met de computer tussen mijn boeken te gaan zitten en die een voor een af te handelen. Leuk, als ik daar de tijd voor zou hebben. Dat heb ik dus niet. Maar vandaag maak ik er dus weer even tijd voor.


De eerste indruk is niet overweldigend; wat ziet dit er onoverzichtelijk uit!. Als ik al mijn boeken wil zien blijkt de site ook nog eens gruwelijk traag te zijn; alles wat ik te zien krijg is een bewegingsloos voortgangsbalkje. Het kan toch niet zo zijn dat 36 titels al te veel is? Wel lukt het me om daar nog wat titels aan toe te voegen totdat ik eindig met een totaal van 41. Tegen die tijd lukt het weer om de lijst te openen. Tja, een lijst, meer is het eigenlijk niet. Links staan plaatjes van de omslagen, dan krijg je de titel, dan de auteursnaam en vervolgens de datum van uitgave. Voor meer data moet je op de titel klikken. Ik kan er zelf trefwoorden aan toevoegen, waarbij ik kan kiezen of ik de suggesties van andere lezers dan wel bezitters van dat boek overneem, maar dat is vrij omslachtig, of ik voer ze helemaal zelf in. Leuk is de mogelijkheid om een recensie toe te voegen, al is dat bij geen van mijn boeken al gedaan. Ongetwijfeld is er nog veel meer mogelijk, maar ik vind Zo zou ik bijvoorbeeld de auteursnamen Wies van Leeuwen en A.J.C. van Leeuwen aan elkaar willen koppelen. Een gecontroleerde trefwoordenlijst zou ook fijn zijn, of het ontdubbelen van titels. Ja ik weet het, ik heb te lang met het het GGC gewerkt, dan wordt dat de standaard. Hoe dan ook, het was even leuk om met Librarything te spelen.

Dan WorldCat, dat in tegenstelling tot Librarything professioneel is bedoeld. Eerlijk gezegd ben ik er nooit een fan van geweest. Ik had het niet nodig en gebruikte het dus ook niet. Op één keer na, toen ik er een medewerker blij mee heb kunnen maken. Ze stond op het punt om naar een congres in Amerika te vertrekken en had daarvoor dringend een boek nodig dat gelukkig ook in het bezit was van de bibliotheek van precies die universiteit waar ze de volgende dag heen zou gaan. Met wat doorklikken was ik er snel achter dat het boek niet was uitgeleend, in welk gebouw en op welke verdieping het stond en welke plaatsingscode het had. Toch mooi, nietwaar, die moderne techniek? Alleen beperkte de bijdrage van WorldCat zich tot het noemen van de universiteit en het linken naar de catalogus van de universiteitsbibliotheek. Daar kon ik de zoekactie opnieuw uitvoeren. Waarom? Omdat WorldCat eigenlijk helemaal geen echte catalogus is. Een belangrijk onderdeel van een catalogus vind ik de vindplaats, en die vind je er dus juist niet. Wel is er de link naar de lokale catalogus van de bibliotheek in kwestie. In feite is deze link een nieuwe zoekactie en dat werkt niet altijd goed. Sterker, met de vier boeken waarmee ik het nu heb getest gaat het ronduit mis; de boeken worden geen van alle gevonden omdat er gezocht werd op ISBN’s die niet in de OPC voorkomen. Waar ik ook niet blij van wordt is dat, terwijl ik hier in Tilburg een boek in mijn hand houdt, WorldCat doodleuk beweert dat dat boek zich 31 kilometer verderop in Eindhoven bevindt. Ja natúúrlijk, Eindhoven is alleen maar het contactadres, maar noem het dan maar liever niet in plaats van verwarring te scheppen. Het gaat hier om een echt papieren boek dat zich in een echte fysieke mediatheek in Tilburg bevindt. Dat moet gewoon meteen duidelijk zijn. Je zou toch maar student zijn en dat boek hard nodig hebben en nu in de trein naar Eindhoven zitten om daar van een koude kermis thuis te komen. Bij Avans gaat het trouwens ook fout; daar staat bij alle boeken Breda en moet je doorklikken om erachter te komen dat ze ook in Den Bosch kunnen staan. Hier blijft de techniek toch echt achter bij de werkelijkheid. Dat geldt ook voor de zoekresultaten. Het lijkt er sterk op dat WorldCat de inhoud van een groot aantal catalogi doorzoekt en vervolgens de resultaten op een grote hoop gooit. Dat is jammer, want zo vind je dezelfde editie van hetzelfde boek meerdere keren en dan blijf je klikken. De auteursthesaurus van het GGC is niet meegenomen, dus ook hier zijn Wies van Leeuwen en A.J.C. van Leeuwen niet aan elkaar gekoppeld. Kortom, er schort wel het een en ander aan WorldCat. Toch ben ik blij dat ik er nog eens naar heb gekeken, want de mogelijkheden om aan WoldCat je eigen persoonlijke draai te geven zijn zeker net zo goed als die van Librarything, en zelfs nog een stuk makkelijker te bedienen. Misschien moet ik me er toch nog eens verder in verdiepen.

1 opmerking:

  1. wat goed dat je zo kritisch gekeken hebt naar Worldcat, ik heb me dat echt nooit gerealiseerd.

    BeantwoordenVerwijderen