donderdag 13 december 2012

Spraakherkenning: net superwarm veilig en een linkse haai

Hey neo ergens
Weg
Eerste doe je haast
Nee nee haha areas
Afgestoten aan Lilian
 
Een ronduit beroerd gedicht? Nee, dit is het resultaat van mijn eerste kennismaking met Dragon Dictation, een app voor o.a. de iPad die gesproken woord omzet naar tekst. Ik weet absoluut niet meer wat ik eigenlijk heb gezegd, maar het was beslist niet het bovenstaande. De kop boven dit bericht zou afkomstig zijn uit een discussie over gereserveerde apparatuur. Wat er werkelijk is gezegd zullen we ook in dit geval nooit weten. Maar grappig is het eigenlijk best wel.

woensdag 12 december 2012

ICT-kabouter aan het werk

























Volgens mij is hij redelijk ongevaarlijk. Maar toch, helemaal vertrouwen doe ik het niet. Gelukkig zit hij niet bij ons aan de balie. Mafkees. ;-)

woensdag 14 november 2012

Dagje LOOWI


Hoewel het geven van workshops Informatievaardigheden al jaren tot mijn kerntaken behoort, had ik tot voor kort nog nooit gehoord van het Landelijk Overleg Onderwijs Wetenschappelijke Informatie (LOOWI), een werkgroep van de NVB waarin informatiespecialisten van universiteiten en hogescholen overleggen over, en ik citeer, "het geven van onderwijs en instructie in het omgaan met wetenschappelijke informatie aan medewerkers en studenten". Binnen Fontys moet zoiets natuurlijk een key user group of special interest group heten, want dat staat interessanter. Maar nee, de NVB, de B staat voor good old 'bibliotheken',heeft gewoon werkgroepen. Gelukkig ontdekte ik deze specifieke werkgroep nog nét op tijd om deel te kunnen nemen aan de speciale themabijeenkomst Professionaliseren van de didactische aanpak van het informatievaardighedenonderwijs die op 7 november werd georganiseerd bij de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) en die ik samen met collega Nathalie heb bezocht.

donderdag 8 november 2012

Bloggen om het bloggen


Wanneer ik blog heb ik het graag ergens over. Nu ook. Maar toch, voor de allereerste keer is het schrijven van een bericht het doel, geen middel. Want ik probeer een app die het bloggen met de iPad aanmerkelijk zou moeten vergemakkelijken. Juister geformuleerd: het voorbereiden van een tekst, ook wanneer er geen internetverbinding is. Pogingen om dat met de Notities-app te doen liepen nogal eens op niets uit; met een kleine verkeerde beweging verdwenen hele stukken tekst en soms zelfs complete berichten. Dat het webloggen op Blogger op de iPad een verzoeking is schreef ik al eerder; je kunt dan alleen in HTML werken en dat is voor mij geen doen. En dus probeer ik nu DraftCraft Free, een tip die ik kreeg van Richard, docent bij de opleiding HRM.

dinsdag 25 september 2012

iOS6; nog maar even niet?

Ik vraag me af hoeveel collega's er al zijn ingetuind. En of ze zich bekocht voelen of het allemaal juist wel best vinden. Gewoonlijk kun je er nauwelijks een buil aan vallen, die witte cijfertjes in rode rondjes die zich vrijwel dagelijks op het scherm van de iPad vertonen ten teken dat er weer updates beschikbaar zijn voor een of meerdere apps. Vaak negeer ik ze en wordt het cijfer steeds hoger. Totdat ik uiteindelijk een keer toegeef óf weer wat ongebruikte apps verwijder waarvan ik niet meer weet waarom ik ze had. Stom gedoe ook met die updates, je kunt ze haast niet weigeren en doorgaans heb je er niks aan. Maar ze zijn, als het goed is, tenminste niet schadelijk.

dinsdag 11 september 2012

11 jaar geleden

Ik weet het nog goed. Tenminste, mijn herinneringen zijn sterk. Het was in ieder geval ook een dinsdag, net als vandaag. Dat kan niet anders, want ik wérkte er alleen op dinsdag. En de hele mediatheek werd verlicht door de zon die scheen op het grote raam. Een beetje zoals vandaag eigenlijk. Althans, zo herinner ik het mij. Dat het muisstil was in de mediatheek weet ik wel zeker. De meeste voltijders waren al weg, alleen een enkeling zat rustig te werken, en de deeltijders moesten nog komen. Kortom, het moet een uur of 3 ’s middags geweest zijn toen Pabostudente Marieke B. de mediatheek binnenliep en vertelde dat er een vliegtuig op het World Trade Centre was gestort. Nieuws dat ik in eerste instantie voor kennisgeving aannam. Dat het om zoiets groots ging, dat drong nog niet tot me door. Dat even later nog een tweede vliegtuig hetzelfde lot zou ondergaan, daarvan had ik natuurlijk ook nog geen weet.

De stilte in de mediatheek was verstoord. Wat ik nog herinner is mijn honger naar informatie en mijn frustratie omdat die niet bevredigd werd. Het internet was urenlang zwaar overbelast. De website van het Brabants Dagblad was nauwelijks bereikbaar en liep in het meest gunstige geval gewoon vast. Hetzelfde gold voor de sites van diverse andere kranten en internetradiostations. Van de deeltijdstudenten werd ik ook niet veel wijzer; ook zij kenden maar een deel van het verhaal. Pas ’s avonds laat, thuis voor de televisie en weg van de frustratie over het onbereikbare internet, drong pas goed tot me door wat er gebeurd was.

De mensen in de torens informeerden de buitenwereld met hun telefoon, erbuiten stonden ze het gebeuren te filmen. Er was nog geen Twitter en geen Youtube. Hoe anders zou dat nu gaan? Zouden de slachtoffers zichzelf filmen en hun laatste boodschap nog snel op Youtube zetten? Zou elke seconde van de ramp via Twitter te volgen zijn? Of via Facebook?

Je moet er eigenlijk maar niet aan denken.

vrijdag 31 augustus 2012

...en van ná de verbouwing


Binnen een paar dagen heeft de bovenverdieping een totale metamorfose ondergaan. Toen ik van de plannen hoorde dat er een 'lounge-ruimte' moest komen hield ik mijn hart vast, maar gelukkig is daar ook niet echt sprake van. Het zijn studie- en werkplekken geworden, in verschillende soorten en maten. Best mooi geworden, vind ik zelf. Kijk maar eens rond.

Sfeerbeelden van vóór de verbouwing...



Op 20 juli, de laatste dag voor mijn vakantie, maakte ik deze troosteloze foto's van de bovenverdieping. Gezellig is anders.  Exact een maand later, de dag ná mijn vakantie, was er nog weinig veranderd.

woensdag 22 augustus 2012

Humor uit de afvalbak


Wat voor plaatsingscode geef je een boek met de titel The Prime Minister? Tuurlijk: enge trol. En zoiets fraais wordt dan afgeschreven. Onbegrijpelijk.

zondag 22 juli 2012

Gemiste kans

De Belgische nationale feestdag ging gisteren ook aan Google niet ongemerkt voorbij. Alsof het door en door verdeelde land echt iets te vieren heeft. Maar wat je ook over België mag denken, dat de doodle die voor deze gelegenheid werd gemaakt het land geen recht doet is zeker. Mosselen, friet, witlof, chocolade, spruitjes en wafels? Kom op, is dat België? Waar zijn het bier en de stripverhalen, de enige cultuuruitingen die aan beide zijden van de taalgrens goed gesmaakt worden?

donderdag 19 juli 2012

Dit is ergerlijk!






















Handig, dat gratis Van Dale woordenboek op internet. Jammer alleen dat ik door dat keuzemenu niet helemaal kan lezen wat het woord fictie betekent. In Internet Explorer blijft dit menu staan, wat ik ook probeer. Maar met Firefox, gelukkig geen probleem.

vrijdag 13 juli 2012

Dit gaat wel een beetje ver (denk ik)

Hoe weet het Brabants Dagblad dat we hier op het werk het chatprogramma CoBrowser gebruiken? Of liever: hoe weet Google dat? Of ben ik gewoon een beetje paranoïde?





















Voor alle duidelijkheid: het gaat om de kleine (blauwe?) advertentie rechts. Die grote, die me tracht te verleiden tot het medefinanciëren van de film Het Bombardement van Ate de Jong is mogelijk wat generieker van aard en weet mij door de vermelding van hoofdrolspeler Jan Smit nog wel  een sarcastische grijns te ontlokken. Jantje Smit die zo nodig ook moet acteren, moet dát me soms over de streep trekken? Nee, déze reclame is gewoon een irritant extraatje. Niks aan de hand, loopt u maar door.

dinsdag 10 juli 2012

Windows ondersteboven

Leuke grap. Errug leuk. Maar ook: weer wat geleerd. Dat je in Windows het scherm op z'n kop kunt zetten, of een kwartslag draaien als je dat liever doet, wist ik. Ik wist alleen niet beter dan dat je dat via Grafische opties op het Bureaublad moest doen. En tja, als een of andere onverlaat dan een geintje uithaalt, zie dat dan met de muis maar weer op te lossen. Gelukkig ontdekte collega A. bij toeval dat het veel simpeler kan: Ctrl+Alt+pijltjestoets.


Deze foto is nep. Weliswaar heb ik op Print Scrn geklikt toen het scherm op z'n kop stond, maar toen ik de foto in Photoshop plakte stond-ie weer goed. Dus in Photoshop maar weer op z'n kop gezet. Nou ja, het plaatje is duidelijk, toch?

donderdag 5 juli 2012

Ja, kijk nog maar even goed



Helaas, de boeken en pc's zijn al weg maar de kasten staan er nog even. Dit was de bovenverdieping van de Mollermediatheek voor de verbouwing, vastgelegd in drie Photosynths. De foto's werden gemaakt met mijn iPad 2. Over de kwaliteit van de foto's zal ik niet naar huis schrijven, iets te korrelig en te veel tegenlicht naar mijn zin (Jos vindt het wel iets "vervreemdends" hebben) maar bij gebrek aan een echte camera moeten we het er maar mee doen.

vrijdag 29 juni 2012

Handig: Recuva



Ken je dat? Je selecteert in Windows Verkenner wat bestanden die je van je USB-stick of SD-kaart wilt verwijderen, klikt op Delete, antwoordt bevestigend op de vraag of je zeker weet dat je de bestanden definitief wil verwijderen en stelt vervolgens vast dat er meer bestanden zijn verdwenen dan je bedoeld had. Gelukkig is definitief helemaal niet zo definitief; gewiste bestanden blijven op stick of schijf staan, alleen kan de computer de ruimte die ze innemen nu overschrijven. Het bestand kan nog gered worden, maar dan moet er even niets worden opgeslagen op de stick of kaart. 


Er bestaan betaalde diensten voor deze zogenaamde data recovery, maar even zoeken op Google naar gratis recovery software levert genoeg resultaten op waar de gemiddelde gebruiker mee uit de voeten kan. Ik koos voor Recuva vanwege de overzichtelijke interface. Het werkt allemaal ook nog eens lekker simpel. Je selecteert de schijf of map en na een scan somt Recuva alle verwijderde bestanden op waarvan resten zijn achtergebleven en geeft daarbij aan of het bestand nog te herstellen is. Is dat het geval dan is het gewoon even een kwestie van aanvinken en terughalen en alles is weer in orde.

vrijdag 8 juni 2012

Handig: Format Factory



Met al dat geklaag over iTunes zou ik bijna vergeten te vertellen dat ik zonder het wondermiddel Format Factory nóg verder van huis zou zijn geweest. Want zoals ik al eerder zei slikt de iPad alleen videobestanden in de formaten MOV en MP4, en zelfs die niet eens altijd. Omdat videobestanden doorgaans in andere dan deze twee bestandsformaten worden aangeboden moeten ze dus eerst geconverteerd worden. Op iPad-discussiefora wordt hiervoor vaak het programma Handbrake aanbevolen, maar omdat ik al jaren tot mijn grote tevredenheid Format Factory gebruik wilde ik eerst proberen of dat programma ook deze klus zou kunnen klaren. Het antwoord op deze vraag heb ik in het begin van dit stukje al gegeven. Hóe het is gelukt, dát vertel ik straks. Eerst wordt het tijd om Format Factory in het zonnetje te zetten.

donderdag 7 juni 2012

Fontys P1 event Verhuisdoosvouwen 2012 doorslaand succes

Toch mooi als studenten ons met raad en daad bijstaan wanneer we er zelf niet meer uitkomen. Want hoe vouw je de bodem van zo'n verhuisdoos nu in mekaar? Zo heb je één studente die de uitdaging aandurft,  zo heb je er ineens drie. En dat de dames ervaringsdeskundigen er niet uitkwamen mag de pret niet drukken. Volgens mij is die doos gewoon kapot...

De Rubikkubus zit eenvoudiger in elkaar


Een voorbeeld erbij is wel zo handig, maar volgende keer toch maar liever een lege doos?


vrijdag 1 juni 2012

Itunes frustraties

















Dit had een euforisch stukje moeten worden. Nou ja, niet dit stukje maar in plaats van dit stukje. Iets in de trant van "het is gelukt" en dan zou ik vertellen wát er dan was gelukt en hoe ik dat voor mekaar had gekregen. Niet dát het niet is gelukt, dat is het namelijk wél. Alleen weet ik niet hoé, laat staan dat ik weet waarom het eerst niet lukte. Graag had ik de lezer nu feilloos uitgelegd hoe je met iTunes je eigen videobestanden op je iPad kan zetten. Daar heeft de lezer natuurlijk meer aan dan aan de onderstaande jammerklacht waarin ik ook nog eens herhaal wat ik hier al heb gezegd. Helaas heeft het niet zo mogen zijn.

dinsdag 8 mei 2012

Handig: Skydrive


De browserversie, met boven in beeld de icoontjes voor de Office-programma's
















Wie het nieuws rond de introductie van Google Drive een beetje heeft gevolgd weet het: cloudopslag is hot. De ene dienst na de andere probeert de aandacht te trekken van de klant met diensten die gratis beginnen maar, als het aan de leverancier ligt, betaald eindigen. Dropbox kenden we al,Google Drive had in Google Docs een voorganger, en Microsoft heeft natuurlijk al jaren Skydrive. Dropbox, Google Docs en Skydrive heb ik zelf enige tijd gebruikt, maar eigenlijk ben ik alleen over die laatste tevreden. Tevreden genoeg om Google Drive niet te proberen. Althans, nog niet.

Al jaren maak ik ook studenten attent op het bestaan van de gratis online opslagdienst van Microsoft. Zelf werd ik er eind 2008 op gewezen in een van de vele blogberichten die toen werden gepubliceerd over een "gratis usb-stick van 25 GB". Zoals dit bericht; aan de reacties te zien was de verwarring compleet.

donderdag 3 mei 2012

Kleine aardrijkskundeles

Voor wie nog niet wist hoe absurd de landsgrens tussen België en Nederland bij Baarle-Hertog/Baarle-Nassau verloopt; Google maps laat het genadeloos zien. Het is maar goed dat we vriendjes zijn, want anders....


Grotere kaart weergeven

Het centrum


zondag 22 april 2012

Kurzweil 3000: this lacked ease

Kurzweil werkt niet op de iPad. Het is sowieso geen app. Dat meld ik vooraf maar even, voor wat het waard is. Je weet immers maar nooit in deze tijd, met alle hooggespannen verwachtingen rondom deze nieuwe heilige koe. Ik ga het nu dus verder niet over de iPad hebben. Wie ondanks deze mededeling toch nog geïnteresseerd is in wat ik te vertellen heb, nodig ik van harte uit om vooral verder te lezen. En wie het al in z'n RSS-reader heeft gelezen omdat ik te vroeg op publiceren klikte: ik heb nog wat dingen veranderd.  

Kurzweil 3000 is een computerprogramma dat mensen met dyslexie helpt bij het lezen, begrijpen en schrijven van teksten. Het programma wordt veel gebruikt in het onderwijs, ook binnen Fontys, en wordt door velen beschouwd als het standaard programma in zijn soort. Sinds een  jaar of wat begeleid ik studenten bij het gebruik van Kurzweil. Eerst in de oude netwerkversie, tegenwoordig met het programma op usb-stick. Van die stick bestaan twee versies, de pro-versie met scanfunctie en Pdf-ondersteuning, en de leerstation-versie zonder deze functies, zeg maar Kurzweil "light".

donderdag 19 april 2012

Beer

Onze onvolprezen vindmachine Biep.nu zit vol met verrassingen. Bij het zoeken op de Engelse benaming voor een vorm van hoger cultuurgoed stuitte ik ooit op dít. Let op het aantal pagina's en de trefwoorden.






  

woensdag 18 april 2012

Laat ik het toch ook eens over eBooks hebben


Toegegeven, ik ben geen liefhebber van de huidige drang naar digitalisering van bibliotheekcollecties. Nou ja, de oude boeken en kranten van de Koninklijke Bibliotheek zijn natuurlijk prima, redden wat er te redden valt voordat de papiervisjes er korte metten mee maken. Maar in het HBO? Een functionele digitale aanvulling op de fysieke collectie, da's prima, maar digitalisering als doel op zich, da's de waan van de dag. Leuk hoor, al die databanken met hun miljoenen artikelen, maar zolang de inhoud daarvan te weinig aansluit bij de informatiebehoefte van de gebruiker, de beschikbaarheid van die artikelen afhangt van de grillen van de leverancier en het gros ervan bovendien gesteld is in een taal die door studenten in toenemende mate als onbekend wordt beschouwd (jazeker, ik heb het écht over het Engels), is de zin ervan toch wel erg relatief. Och ja, het scheelt vierkante meters natuurlijk, dat vinden sommige lieden belangrijker dan kwaliteit. Maar laat ik het niet weer over toiletten hebben.

donderdag 12 april 2012

Een gegeven paard




















"Goed zo ventje". Dat waren de onsterfelijke woorden die mijn zoon van (toen nog) drie mij voor de voeten wierp toen ik een bepaalde handeling op de van mijn werkgever geleende iPad  tot een goed einde had gebracht. De wijsneus wist zelf allang hoe het moest, hij had immers de werking van 's moeders iPhone al onder de knie voordat hij zindelijk was. Waarmee hij overigens keurig op tijd was. En zo'n iPad is weinig meer dan een groot uitgevallen iPhone zonder belfunctie.

En nu zijn we dan een jaar verder en schrijf ik voor het eerst een blogbericht op mijn eigen iPad. Jazeker, ook ik heb dankzij mijn werkgever nu zo'n apparaat. Niet als leen maar als krijg. Ben ik blij mee hoor, laat daarover vooral geen twijfel bestaan. Dat geldt ook voor jullie, collega's, die denken dat "hij vast wel weer iets te zeiken zal hebben". Nee, echt waar, ik ben er echt heel erg blij mee! Kijk, dat was zowaar een uitroepteken. Dan moet ik het wel echt menen, toch?

maandag 2 april 2012

1 april: Google Quest



Wat een schitterend idee, Google Maps voor die ouwe Nintendo NES-spelcomputer. Met kaarten als in een roleplaying game uit de jaren '80 en het Streetviewmannetje in de vorm van een viking, mét zwaard. Ach, Google Zoektocht (Quest) is een grap en volslagen nutteloos, maar een beetje nostalgie op zijn tijd is ook niet verkeerd. Toch?


Google Maps, óók voor schitterende borduurpatronen.



Onze held, klaar voor een nieuwe plundertocht.


Zo zag je de Tilburgse Voltstraat vast nog nooit.

vrijdag 30 maart 2012

Aanwinstje



Nou ja goed, dit aanwinstje staat er al ruim anderhalve week, dus de nieuwigheid is er wel een beetje vanaf. Maar toch, helemaal onbesproken mag ik dit apparaat toch niet laten. Want dit is nou een HP Touch Smart. Schitterende computer, lekker groot scherm dat je ook met je vette vingertjes kan bedienen. Computer in het scherm ingebouwd, dus lekker plat, tv-tuner met HD-recorder en Blu-rayspeler er in, aansluitingen voor USB, draadloze muis en toetsenbord erbij. Kortom, wat wil je nog meer?

donderdag 8 maart 2012

Babylon search: waar heb ik dit aan verdiend en hoe kom ik er vanaf?




















Zomaar ineens was-tie daar, die ongewenste Google-kloon die zich automatisch aan mij opdringt telkens wanneer ik een nieuw tabblad open in Internet Explorer. Nou ja, "kloon" is wat overdreven misschien. De naam Babylon staat subtiel in de rechterbovenhoek, de Google doodle ontbreekt en in plaats van op Zoeken staat Babylon standaard op Het. Dat Het blijkt echter gewoon de database van Google te zijn. Babylon search is dus om te beginnen al compleet overbodig. Althans, voor de gebruiker. Ongetwijfeld heeft Babylon er zelf wel bedoelingen mee. Snode plannen, ongetwijfeld.

zaterdag 3 maart 2012

Boeken: een pleidooi aan dovemansoren

Gek toch, dat ik, als mediatheekmens, het op mijn blog nog nooit over boeken heb gehad. Boeken. Die opgestapelde vellen papier die aan een zijde met elkaar verbonden zijn en die zijn bedrukt met letters of plaatjes en vaak beide. Die dingen die een kleine tien jaar geleden nog de essentie van mijn vak vormden. Ja, die dingen. Handig om iets in op te zoeken, of leuk om in te lezen, te kijken of te bladeren. In de bus, op de bank, in bed of op de WC (tip: doe dit dan wel zittend).

dinsdag 28 februari 2012

All your sarcasm are belong to us



Grijp je kans, nu het nog kan! Het sarcasmeteken van SarcMark Software is tijdelijk gratis te downloaden! Die 1 dollar 99 kun je dus in je zak houden en dan opent zich een wereld aan mogelijkheden.

woensdag 22 februari 2012

Google MapsGL

Of ik iets nieuws wilden proberen, vroeg Google Maps. Tuurlijk, ik wel. Het nieuwe Google MapsGL beloofde spectaculair te worden met z'n 3D-gebouwen en het vliegen over 45° luchtfoto's. Vervelend dat ik met mijn Windows XP-laptopje helaas niet voldeed aan de systeemeisen. Vervelend ook dat ook Internet Explorer niet aan de eisen voldeed. En dus was het wachten op een gelegenheid waarop ik een Windows 7 computer met Chrome of Firefox tot mijn beschikking zou hebben.

















En nu het dan zo ver is valt het me toch een beetje tegen. Van die 3D-gebouwen had ik meer verwacht; het zijn slechts plattegronden met een suggestie van reliëf en schaduw; zo hebben de gebouwen allemaal platte daken. Voor Nederland heb ik dit type kaart alleen nog maar bij Rotterdam en Amsterdam aangetroffen. Het zoeken naar locaties met 45° luchtfoto's is al helemaal als het zoeken naar een speld in een hooiberg, maar de beelden van Rome zijn beslist fraai en stukken beter dan die van Bing Maps. Nu maar wachten op de rest van de wereld.

En om toch nog iets echt positiefs te zeggen: de soepele overgang van kaart naar Streetview is beslist een hele verbetering. Dat wordt dus wel weer wennen straks, met m'n Windows XP.

dinsdag 31 januari 2012

Handig: MergePDF

Mooi toch, die scanners die met een druk op de knop een pagina uit een boek of tijdschrift omzetten naar een pdf-bestand? Alleen jammer dat elke pagina weer een apart bestand oplevert. Geen probleem, want met MergePDF voeg je ze gewoon weer samen. Belangrijk is wel dat je eerst de bestanden in de gewenste volgorde een voor een upload, want anders loop je kans dat de laatste pagina de eerste wordt. Even wachten en dan downloaden.

En uiteraard is ook dit handigheidje gratis.

vrijdag 27 januari 2012

Het Brabants Dagblad doet de Gazet van Antwerpen na

Commentaar overbodig.

Handig? File Destructor 2.0

Dit is een ouwetje, maar als ik niet toevallig mijn hand had weten te leggen op de nummers van Kijk uit 2006 had ik hier misschien nooit van gehoord.  Dit verzin je ook niet. File Destructor, het moderne alternatief voor de smoes "de hond heeft mijn huiswerk opgegeten". Kies een bestandsnaam, geef een bestandsgrootte op, kies een bestandstype en druk op de rode knop; klaar is je door de computer verruïneerde werkstuk, gereed om naar leraar of docent te worden gemaild. Veel meer dan wat tijdswinst geeft het natuurlijk niet, maar soms is dat net wat je nodig hebt.  Om een spelletje te doen bijvoorbeeld. Vreemd.

woensdag 25 januari 2012

Handig: PDF naar Word

Om van een Word-bestand een PDF-bestand te maken zijn er mogelijkheden te over. Maar andersom heb ik tot voor kort nooit nodig gehad. Gelukkig zijn hier ook middelen voor. PDF to Word bijvoorbeeld. Je uploadt het PDF-bestand, vult je emailadres in en het Word-bestand wordt je netjes toegestuurd. Of het RTF-bestand, mocht je dat liever hebben. En nog gratis ook.



Je moet alleen niet verwachten dat deze website van élk PDF-bestand een tekstbestand weet te maken. Sommige klussen zijn toch te moeilijk; met geen mogelijkheid weet het programma een beveiligde PDF tot een bewerkbaar tekstbestand te converteren. In dat geval wordt het PDF-je als afbeelding in een Word-bestand geplakt.

donderdag 19 januari 2012

Postuum schouderklopje voor Michael Jackson



"My name really is Michael Jackson, but I don't sing, I don't dance, and I don't drink Pepsi."

Hij kan niet genoeg geëerd worden. Michael Jackson, 's werelds eerste echte bierjournalist, de man die als geen ander heeft bijgedragen aan de erkenning van bier als cultuurgoed, de man aan wie het Belgische bier veel van zijn internationale succes te danken heeft en die daarvoor, als eerste niet-brouwer, werd geëerd met een benoeming tot ereofficier in de Ridderschap van de Roerstok. Tot zijn overlijden in 2007 was Jackson wereldwijd dé bierautoriteit, om niet te zeggen biergoeroe. Met zijn humor en zijn enorme vakkennis wist hij als geen ander het bier in zijn culturele context te plaatsen. Bier als kunstvorm, een product dat geproefd moest worden in plaats van gezopen. En terecht. Er is immers geen drank met zo veel smaakvariëteiten als bier en dus geen drank die zich beter laat combineren met voedsel. Alleen, de wereld besefte het toen niet. 

vrijdag 13 januari 2012

De verloren strijd van Stichting Brein



(Zouden ze bij Stichting Brein ook naar The IT Crowd kijken?)
Wie herinnert zich Napster nog? Aan het einde van de vorige eeuw, en het begin van deze, wisselde de halve wereld met dit programma's mp3-bestanden uit. Totdat de muziekindustrie een rechtzaak aanspande en de dienst werd beëindigd. De gebruikers stapten massaal over naar andere diensten, waarvan enkele na verdere rechtzaken ook weer moesten staken. Het gratis, zogezegd illegale, downloaden werd er niet minder door. Sterker: met de komst van de torrents werd het alleen maar makkelijker. Napster kwam weliswaar terug, maar leidde als aanbieder van legale, betaalde downloads nog slechts een marginaal bestaan en ging onlangs alsnog ter ziele. 

woensdag 11 januari 2012

Zomaar vijf goede redenen om een hekel te hebben aan Windows

Het is natuurlijk al eerder gedaan, zo'n artikel als dit. Maar nog nooit door mij. Vijf frustraties, in willekeurige volgorde:






















Omdat je niet kunt afsluiten omdat de afsluitknop wordt geblokkeerd
Wat is het nut van dit ballonnetje? En waarom moet het uitgerekend juist dáár staan waar het het meest stoort?

Omdat de automatische updates worden gedownload en geïnstalleerd, juist als je gaat afsluiten
Wat een logica! Ik wil afsluiten! Stoppen! Iets anders gaan doen, zonder computer! Beetje bizar moment om juist dán zo'n megaklus te starten, niet waar?










Omdat Windows blijft zaniken dat je computer opnieuw moet worden opgestart
Ook weer die updates. Waarom mag ik niet gewoon zelf bepalen wanneer ik dit doe? Want je kunt het heropstarten wel uit- maar niet afstellen. Over 10 á 15 minuten krijg je het scherm gewoon weer te zien. En daarna nog eens. Enzovoort. Totdat je net even iets te lang bij je computer weg bent. Dan kun je dag zeggen tegen dat belangrijke document waar je mee bezig was, of die download die absoluut niet afgebroken mocht worden. 


Omdat die ene automatische update nooit wordt afgemaakt maar wel telkens weer terugkomt
Omdat die update aansluit bij een oudere update die allang niet meer wordt aangeboden maar die wel essentieel is voor het succesvol kunnen afronden van déze update. Toch maar handmatig updaten dus, dan kun je deze voortaan negeren. Tenminste, als je weet hoe-ie heet.

Omdat de tijdelijke internetbestanden in Windows 7 nóg beter verstopt zijn dan in XP
Waarom kan je hier niet gewoon bij? Natuurlijk, studenten moeten geen bijlagen uit Hotmail openen en bewerken zonder eerst Opslaan als uit te voeren. Maar dat doen ze nu eenmaal wél. Zie zo'n bestand in Windows 7 nog maar eens te redden. Je weet dat het er is maar je kan er niet bij. Frustrerend. Terwijl dit in XP zo eenvoudig was.

En dat allemaal in de afgelopen week. Toegegeven, dat was zowel op het werk als thuis. Hoe dan ook niet goed voor mijn Microsoft-tolerantie. Leuker kunnen ze het niet maken, makkelijker wel, maar dat vertikken ze. Het lijkt de Belastingdienst wel. Zouden er nog Microsoft fans bestaan?

woensdag 4 januari 2012

Het internet staat onder druk

Het internet wordt bedreigd door politici en andere fijne lieden. Zomaar een greep recente berichten uit De Pers:
  • Google dreigt zijn website in de VS uit de lucht halen als protest tegen Amerikaanse wetsvoorstellen. Amazon, Facebook en Twitter dreigen te volgen. Bron.
  • Wit-Rusland, de laatste communistische dictatuur van Europa, gaat burgers verbieden op het internet te surfen. Bron.
  • Amerikaanse senator en Israelische lobbygroep willen Twitter laten verbieden omdat terroristen er ook gebruik van kunnen maken. Bron.
Hm, nou ja, toch een gelukkig nieuwjaar dan maar?